Circuswereld Forum

Welkom op dit forum. Lezen is leuk maar zelf een bericht plaatsen maakt het voor de anderen nog leuker.
Het is momenteel di jan 19, 2021 1:05 pm

Alle tijden zijn UTC+01:00
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 6 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: do feb 06, 2020 12:12 am 
Offline

Lid geworden op: ma nov 21, 2005 8:56 pm
Berichten: 324
Wanneer ik tijdens de Kerstvakantie 5 verschillende Kerstcircussen bezoek krijg ik sterk de neiging ze met elkaar te gaan vergelijken. Hier mijn bevindingen van Groot Kerstcircus Den Haag, Kerstcircus Ahoy, Wereldkerstcircus Carre, Wintercircus Utrecht en Kerstcircus Haarlem op een rijtje. Ik zet ze meteen in volgorde van waardering.


GROOT KERSTCIRCUS DEN HAAG: de vrolijkste show en altijd anders.

De voorstelling in Den Haag is niet alleen heel variërend met de andere circussen, maar ook ten opzichte van zichzelf. Immers, de laatste jaren wordt elk jaar opnieuw een compleet ander circus op het Malieveld tevoorschijn getoverd. Klasse!

Vorig jaar, met het American Circus Vegas uit Engeland, was onder de Kerstcircussen deze show absoluut mijn favoriet! Omdat het echt een show was. Met tempo en showballet.

Dit jaar werd het Chinees Nationaal Circus. Het was een show met een verhaal er in en tevens een mooie boodschap. Geen van de andere circussen had dit.

Daarnaast werd er gewerkt met een ensemble. Dit brengt eenheid In de show. Samenhang. Men is op elkaar ingespeeld. Ook het feit dat de vrolijke muziek van de opening terug kwam bij de finale maakte er een samenhangend geheel van.

Echt een wow moment had ik toen tijdens de finale bij een toegift het gehele ensemble tegelijk ook nog eens een salto maakte. Vakmensen. Een show met liefde en passie gemaakt. De artiesten straalden echt enthousiasme uit. En een lieftallige spreekstaljuffrouw met een warme stem waarnaar het fijn luisteren was. Bij geen van de Kerstcircussen verliet ik na afloop zo vrolijk de show als bij deze. En daar gaat het om. Want circus is emotie.

Omkijkend zag ik het tenten complex in het donker staan. Het deerde mij niet. Bij een circus draait het niet om de lampjes op de tent, maar om de show binnen in de tent. En die had mij geraakt.

Uitermate knap dat men zo’n goede show neerzet dat je de dieren niet eens mist.

Den Haag was voor mij opnieuw de winnaar.


KERSTCIRCUS AHOY: afwisselende programmering en meer dan een circus.

Dit circus speelt -als enige van de 5- altijd alleen maar de eerste week van de kerstvakantie. Het aantal voorstellingen wordt nog verder beperkt doordat men -als enige- ook nog eens geen enkele keer een avondvoorstelling geeft.

De programmering verzorgt producent Fernand Banning al 41 jaar lang (!) altijd subliem. De afwisseling tussen acrobatiek, clownerie en dieren is altijd perfect. Daarnaast is ook de afwisseling met de voorgaande edities altijd groot.

Maar Kerstcircus Ahoy is meer dan circus. Het meest geniet ik bij Ahoy altijd van het live orkest. Dit maakt de voorstelling altijd extra levendig. En het orkest is weer meer dan een orkest. Dit dankzij zang. De stem van Ingrid Schwarz bezorgt mij het ultieme Kerstgevoel.

In Ahoy geniet ik altijd zo veel van de waanzinnige band dat ik soms bij artistieke nummers niet zo oplet wat er in de piste gebeurt.

Als sensatie werd dit jaar aangekondigd het dubbele rad des doods. Het is dan wel origineel, maar eigenlijk alles wat er aan spektakel plaats vond, vond plaats op het voorste rad. Het achterste rad had inhoudelijk weinig toegevoegde waarde.

Hoogtepunt van de show vond ik echt de jongleer tango van Menno en Emily van Dyke. Een lust voor oog en oor. De spreekstalmeesteres noemt helaas soms namen niet correct. Van Dijk, zei ze, Zoals ze een paar jaar terug Namaica Bauer Natasja noemde. De vorige spreekstalmeester is al jaren geleden helaas door Fernand Banning verbannen. Hiermee deed hij zijn naam eer aan.

De clownerie vond ik bij dit circus absoluut het beste van de 5 bezochte circussen. Het meest klassiek. Christian heeft een aanstekelijke lach.

Terwijl men in Ahoy vaak voor kleine dieren kiest als honden, boerderijdieren of dit jaar katten, zou ik best wel wat vaker kamelen en dromedarissen willen zien. Past wel bij Kerst.

Van de 5 circusvoorstellingen die ik bezocht is dit circus het meest circus. Het meest het klassieke circus trouw gebeleven. Een tweede plaats.


WERELD KERSTCIRCUS CARRE: het grootste programma.

Groot in veel opzichten. Het grootste aantal (bekroonde) nummers, het grootste aantal artiesten (ruim 100) en het grootste aantal speelminuten.

Wil een optelsom van allemaal topnummers ook meteen zeggen dat het het beste show geheel is? Voor mij niet. In Ahoy vind ik de afwisseling sterker. Met veel (lucht) acrobatiek vrij kort achter elkaar verslapte mijn aandacht wat. Pas met de paardennummers die alle 3 pas tegen het einde van de show kwamen werd ik er aan herinnerd dat ik niet in het theater maar in het circus zat.

Deze programma indeling zal wel technische redenen hebben, maar is wel van invloed op de beleving.

Lust voor het oog vond ik het nummer met 5 witte paarden van Alex Giona. Hierbij staat echt de schoonheid van de dieren centraal. Al dIe ingewikkelde figuren die de Knie paarden vorig jaar maakten, dat vond ik er nogal moeilijk uitzien.

Het orkest is hier helaas minder prominent aanwezig dan in Ahoy.

De clownerie vond ik net zoals vorig jaar veel te modern.


WINTERCIRCUS UTRECHT: het meest spectaculaire programma van Nederland.

Met zowel een rad des doods, motorglobe, cloud swing (soort trapeze) en een hogedraadnummer allemaal verenigd in een programma is dat uniek en heel spectaculair.

Toen bij het hogedraadnummer de gehele formatie in piramide over de draad balanceerde vroeg ik mij af waarom er bij een nummer als dit geen (lucht) kussen onder wordt gelegd. Professional of niet. Het blijft mensenwerk. De volgende dag in Carre ging het bij een luchtnummer mis.

Dit circus was terug na 2 jaar van weggeweest. Wanneer je als circus een traditie hebt opgebouwd kan ik me voorstellen dat als je daarna 2 jaar het publiek op een lege parking trakteert, het publiek het daarna laat afweten bij een comeback. De grote tent zat echter vol. En Milko deed het als spreekstalmeester uitstekend! Al zie ik hem toch liever in Haarlem.

Met het loslaten van de samenwerking met circus Louis Knie kan ik mij wel vinden. Hoe goed ik het ook vond, op een gegeven moment wil je meer variatie.

Bij circus denk ik vooral aan de schoonheid van paarden, de geur van zaagsel en de trompet klanken van het orkest. Gezien het feit dat deze zaken ontbraken miste ik een stuk circusgevoel. Vooral het eerste deel van de show, met korte nummers, had voor mij meer weg van het kijken naar videoclips. Circus Flic Flac stijl.

Het circus verandert, in vrij grote mate. Of je dit een goede zaak vindt is per persoon verschillend.


KERSTCIRCUS HAARLEM: circus met absoluut de mooiste aankleding.

Wat was ik blij met Kerst 2016. De Revival van Circus Herman Renz. Geweldig, dat de Duursma Groep Milko die kans gaf. En een mooi programma met de prachtige Friese paarden en kamelen met Jessica Bengston. Ik genoot ervan.

In 2017 opnieuw een prachtprogramma, waarbij met de terugkeer van Robert Ronday Herman Renz ook haar eigen stem weer terug kreeg. Het echte Herman Renz gevoel herleefde. Voor 100%. Het leek dat jaar een soort fusie van Circus Herman Renz en Circus Alberto Althoff. Ik hoopte al jaren dat zij de krachten eens zouden gaan bundelen. Resultaat was dat dit voor mij de mooiste show van dat jaar was met als absoluut hoogtepunt de grote paardenvrijheid door Alberto met witte Arabieren van Circus Arena. Heerlijk om weer eens zo’n vakman aan het werk te zien. En met prachtige muziek (die later helaas werd veranderd nadat het orkest vanwege visumproblemen vervangen moest worden).

In 2018 jammer dat door terugtrekking van Milko de illustere naam Herman Renz niet meer gevoerd kon worden. Met het fotodoek vond ik dat Kerstcircus Haarlem er het best in geslaagd was het thema 250 jaar klassiek circus uit te werken. Een vondst van Kasia Althoff, van wie ik ook groot fan ben. Vanwege haar waanzinnige choreografie bij het voormalige circus Alberto Althoff. En ik heb zelden iemand zo goed en gepassioneerd zien dansen als zij.

2019. Terug naar het heden. Een juweel, zo sprookjesachtig als de met talloze lampjes verlichte tenten er bij staan in het Reinaldapad. Volgens de lampjes op de façade hebben we hier nog steeds te maken met het Nederlands Nationaal Circus. Bij een blik achter de tent zag ik zo’n lange oude rode Circus Herman Renz wagen staan. Het gaf mij een bepaald gevoel van opwinding. Apart.

Zonder enige twijfel is ook binnen bij dit circus het meest werk gemaakt van Kerstversiering/ verlichting. In de voortent geven de laag zaagsel op de grond en de vele kraampjes een echt nostalgische circussfeer.

Maar goed, je komt toch echt voor de show. Dat is de basis van het circus.

Wat ik hier zie doet mij denken aan circus Roncalli; een hypermoderne show in een nostalgische entourage.

Wat ik bij Utrecht al schreef gold hier nog sterker. Ik miste de schoonheid van paarden, de geur van zaagsel en de trompet klanken van het orkest. Deze zaken ontbraken. Hierdoor waande ik mij helaas meer in het theater dan in het circus.

Wie iets weet van de geschiedenis van circus weet dat de piste traditioneel cirkelvormig is vanwege de paarden die daardoor een goede doorgaande beweging kunnen maken. Vanwege het hoge theatrale gehalte van de show vroeg ik mij In Utrecht en in Haarlem af waarom de piste eigenlijk nog rond is, als er toch geen paarden in het spel zijn.

Wat jammer dat met een echte dierenvakman als Alberto Althoff in huis deze maar wat bij de ingang rondhangt in plaats van optreedt met paarden of kamelen!

In het programmaboek lees ik dat men het circus van ‘een stoffig imago’ af wil helpen en meer studenten wil aanspreken met de show. Met het eventueel aantrekken van een nieuwe doelgroep je kun je ook je bestaande fans afwijzen.

Klassiek circus in een modern jasje toonde men in Haarlem altijd heel mooi. Dit jaar vond ik het echter zo ultra modern dat ik mij afvraag of het nog circus is. In Ahoy zag ik gewoon families, geen ‘stoffige’ mensen in het publiek.

Het papegaaien nummer vond ik mooi, maar van de 5 circussen die ik bezocht sprak mij dit jaar Kerstcircus Haarlem het minst aan. Hopelijk zijn er volgend jaar weer paarden.

Dan het ongemak van de ‘muntenkassa’. Wat is er al 18 zo makkelijk als je naar bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk reist? Juist, de Euro, waardoor je geen geld meer hoeft te wisselen. Wat doet dit circus? Men gaat terug in de tijd en voert een eigen muntsoort in, waardoor je dubbel in de rij moet; eerst om met Euro’s munten te kopen en vervolgens nog eens om met die munten bij het buffet te betalen.Twee keer betalen dus. Zelfs voor de souvenirs heb je die munten nodig. Dit systeem heb ik nog bij geen enkel circus meegemaakt. Als je te weinig munten hebt gekocht dan heb je pech. Want dan moet je 4 keer in de rij en 4 keer betalen. En als je te veel munten hebt dan heb je ook al pech. Want ze worden niet terug genomen. Volgens de kassajuf kon je bij de souvenirstand het programmaboek met euro’s betalen. Bij deze stand werd echter aangegeven van niet. Kennelijk heeft men het zo ingewikkeld gemaakt dat zelfs het personeel zelf het al niet weet. Hoe kan men dan in het programmaboek spreken van ‘het gemak’ van de muntenkassa? Ook staat in het programmaboek dat de munten tevens verkrijgbaar zijn bij de kassa buiten. Niet dus. Tezamen met het laten betalen voor de toiletten (verder alleen in Utrecht) vind ik dit systeem niet klantgericht. Afschaffen dus, zou ik zeggen.

Veel vertrekkende mensen zag ik nog even een foto maken van het prachtig verlichte tentencomplex. Jammer dat de show zo weinig klassiek was dit jaar. Maar ja, misschien denken anderen daar weer anders over.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: do feb 06, 2020 2:10 pm 
Offline

Lid geworden op: do jul 21, 2011 3:38 pm
Berichten: 8489
Erg mooie en duidelijke beschrijvingen! En daardoor zeer het lezen waard.

Hoop van harte dat je eind dit jaar en begin 2021 (nog) meer tijd kunt vinden teneinde (nog) meer circussen te bezoeken.

Was zelf diep onder de indruk van Apeldoorn (van een wereldklasse die geen enkele ware liefhebber mag missen) en hoorde van anderen veel positiefs over bijvoorbeeld Hilversum.
Maar ook Sijm's Wintercircus (dat was helaas de laatste aflevering) en Etten-Leur kregen prima beoordelingen. Om er maar een paar te noemen.......


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: do feb 06, 2020 7:58 pm 
Offline

Lid geworden op: vr jan 20, 2012 5:41 pm
Berichten: 228
Bedankt voor je uitgebreide verslag. Altijd leuk om te lezen. Ik zag vorig jaar het Chinees Nationaal Circus in het Kursaal in Oostende en ik vond het een enorme afknapper. De show kon mij toen absoluut niet boeien. Maar smaken verschillen nu eenmaal zeker?

Ik kan er ook inkomen dat een donker tentencomplex voor sommige circusliefhebbers geen probleem is, maar ik vind de uitstraling van de tent wel belangrijk. Een mooi versierde tent met sfeervolle lampjes brengt mij onmiddellijk in de juiste stemming en is de opwarmer voor de voorstelling die volgt.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: do feb 06, 2020 10:14 pm 
Offline

Lid geworden op: ma okt 06, 2008 10:02 pm
Berichten: 758
sylvio schreef:
Sijm's Wintercircus (dat was helaas de laatste aflevering)

Kleine correctie Alexander Sijm organiseert nog eenmaal zijn wintercircus en daarna stopt hij hiermee. Dus kijk al uit naar eind december.
Overigens leuk om te lezen Sylvio. Ik heb afgelopen december/januari drie verschillende voorstellingen gezien. Hilversum, Carré en Sijm. Totaal verschillende voorstellingen maar heb mij bij alle drie prima vermaakt.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: do feb 06, 2020 10:15 pm 
Offline

Lid geworden op: ma okt 06, 2008 10:02 pm
Berichten: 758
Hugo schreef:
sylvio schreef:
Sijm's Wintercircus (dat was helaas de laatste aflevering)

Kleine correctie Alexander Sijm organiseert nog eenmaal zijn wintercircus en daarna stopt hij hiermee. Dus kijk al uit naar eind december. Niet omdat hij stopt maar wel omdat ik verwacht weer een leuk programma te zien.
Overigens leuk om te lezen Sylvio. Ik heb afgelopen december/januari drie verschillende voorstellingen gezien. Hilversum, Carré en Sijm. Totaal verschillende voorstellingen maar heb mij bij alle drie prima vermaakt.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: vr feb 07, 2020 2:35 pm 
Offline

Lid geworden op: do jul 21, 2011 3:38 pm
Berichten: 8489
Des te beter!

Nog één aanvulling op mijn adviezen aan Sylvio: wanneer je (net als ik overigens) zo gek bent op circusvoorstellingen met een verhaal dan mag je Circus Zanzara in Amsterdam zeker niet missen!
Ieder jaar een heel ander verhaal met veel humor in combinatie met uitstekende live-muziek en prima circusacts!

En Apirama: het Chinees Nationaal Circus maakt jaarlijks verschillende voorstellingen.
Het is dus niet uitgesloten dat deze Kersteditie (want dat deden ze vaker, zoals bijvoorbeeld in Hannover) een andere show was dan die eerder in Oostende.


Omhoog
   
Berichten van vorige weergeven:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 6 berichten ] 

Alle tijden zijn UTC+01:00


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast


Je kunt niet nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kunt niet reageren op onderwerpen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten verwijderen in dit forum
Je kunt geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Nederlandse vertaling door phpBBservice.nl & phpBB.nl.