Beter gezegd: de Kaaimannen zijn de bouwers. Zoveel meldt ons de
Gazet van Antwerpen:
https://www.gva.be/cnt/dmf20201212_9427 ... mbIw%3D%3D
De werkschets van de vier meter hoge olifant.Kaaimannen bouwen vier meter hoge olifant om op tournee te gaanBOOM - De Kaaimannen, bekend van hun straattheaterfestival Theater aan Twater, zijn een olifant aan het bouwen van
vier meter hoog en zes meter lang, en een baby-olifantje ernaast.
Bedoeling is om daar dan, met Circus Kummelé, mee op te treden op evenementen.De olifant moet zo aandacht en inkomsten opleveren voor Kummelé, een circusproject dat zich richt op maatschappelijk kwetsbare kinderen.
“Het wordt een mobiele act, waarbij de Kummelé-leden als acrobaten en artiesten fungeren bij de optredens, die we plannen in heel het land.
We doen dit omdat we beseffen dat subsidies niet eindeloos zijn”, legt Kaaiman-voorzitter Peter De Ridder uit.
De grote witte olifant, GrOlifant genoemd, kan stappen, water spuiten, trompetteren, en zelfs op zijn achterste poten staan, zodat hij zeven meter groot wordt. En hij heeft ook een guitig kalfje.
“Het idee verwijst naar de optochten die vroeger plaatsvonden, zeg maar een parade in de stad om het circus aan te kondigen.
We werken samen met professionele theatertechniekers uit het Antwerpse, maar onder meer ook met een beeldenrestaurateur, een reuzenbouwer en een costumière”, zegt Patrick Poppe.
Brein achter het beest is Jan Corremans.
“De GrOlifant is een mythisch beest dat uit Azië naar hier komt om kinderen, volwassenen en jeugdigen met elkaar te verbinden”, zegt hij.
De bouw is gestart in juni onder de technische leiding van Chico Van Camp.
“Als het klaar is, zullen er zo’n 500 lasuren aan te pas gekomen zijn en zullen er 600 meter betonijzer en 150 meter staal-profielen in verwerkt zijn.
Op dit moment weegt het beestje al zo’n halve ton”, legt hij uit. Eens klaar gaat dat richting 2,5 ton. Speciaal vervoer wordt voorzien.
Het eerste officiële optreden is gepland in april 2021 in Ieper. Zeven contracten zijn inmiddels binnen.
Ontwerper Jan Corremans en technisch coördinator Chico Van Camp, bij de kop van de olifant in wording.Circus Kummelé
Het gaat om een project voor Circus Kummelé, een sociaal circus, gericht op kinderen en jongeren met een moeilijke thuissituatie.
Er wordt gewerkt met twee groepen: van 6-10 jaar en van 11 tot 14 jaar.
Het werkingsgebied is de zuidrand van Antwerpen of de Rupelstreek tot en met Willebroek.
“Met onze vzw Kaaimannen staan we in voor de begeleiding en het faciliteren van Circus Kummelé”, zegt Peter De Ridder.
Sinds mei 2019 werkt het circus met twee beroepsdocenten sociaal circus via het Antwerpse Ell Circo d’ell Fuego, waardoor het niveau van de lessen spectaculair is gestegen.
De kinderen leren gangbare technieken zoals jongleren, rijden op een eenwieler, luchtacrobatiek, trampoline, capoeira, acrogym en menselijke piramides bouwen.
Peter De Ridder geeft aan dat via de Koning Boudewijnstichting het project Kummelé voortaan ook kan gesponsord worden met mogelijkheid tot aftrek op je belastingaangifte.
Er is een rechtstreekse link via de website.
Die vindt u hier: http://www.kaaimannen.be-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Opnieuw blijken journalisten moeite te hebben met het duiden van het geslacht wanneer het om (met name) olifanten gaat....
Dat merkten we regelmatig bij de berichtgevingen over 'onze' Buba.
Ze scheven dan over 'een vrouwelijke olifant' om het in de volgende zin te hebben over 'zijn' en 'hem'.
Ook in bovenstaand artikel is dat (weer) het geval.
Het gaat over wat 'hij' allemaal kan, zoals op 'zijn' achterste poten staan. En 'hij' heeft ook een guitig kalfje....
En niemand bedenkt dan dat kalfjes, hoe guitig ze ook zijn, in hun jonge dagen bij de moeder vertoeven.
Gelukkig weet het circus beter:
Rani trekt, samen met haar speelse kalf, doorheen landen en steden en overal waar zij komt brengt zij mensen en kinderen samen met haar imposante maar warme en sympathieke uitstraling.Moeder en kind, dus.