De kameel blijft buiten schot, maar de markt op zich dient te worden aangepakt, vindt de Dierenbescherming.
En ondanks dat daar doorgaans niet mijn vrienden zitten (zoals de initiatiefnemer van WDdTU en andere acties) ben ik het er in dit geval -als paardenliefhebber- wel mee eens!
Toevallig, want vandaag is in mijn woonplaats de jaarlijkse paardenmarkt. Eén van de bekendste in Drenthe, de tweede na Zuidlaren. Waar ik dus vandaag in een hele grote boog omheen ben gelopen.....
Vorig jaar niet. Na een onderbreking van een jaar toch maar weer eens gaan kijken en (echt) misselijk vandaan gekomen.
Arme dieren die van 's morgens voor dag en dauw tot ver in de middag aan veel te korte touwtjes bovenop elkaar staan.
Ja hoor, sinds kort met verplichte drinkwaterpunten hier en daar, dat hadden ze in het verleden nog niet eens! Maar nergens zie je iemand met een emmer lopen...
De aangevoerde dieren zien er niet uit. Vrachtwagens vol (bijvoorbeeld) incourante Tinkerveulens, vaak hengstjes. Onverzorgd, zo uit de wei geplukt en in de vrachtwagen vanuit het westen van het land naar Drenthe verplaatst. Ongeborsteld en onder de kluiten modder. Om te verkopen? Welnee, de aanvoerders krijgen namelijk een premie per aangevoerd dier! Dus wanneer je maar een leuk aantal dieren aanvoert is je dag al goed zelfs zonder dat je er ook maar één verkoopt!
38 Shetlandertjes tussen vier hekjes, ze konden zich de hele dag niet bewegen! Speciaal ingekocht voor deze markt en dus de aanvoerpremie! Het eindresultaat: twee stuks verkocht. De rest later naar de worstfabrieken in Italië of Spanje.....
Dieren met open beenwonden, niet eens op de markt ontstaan aan de korsten eromheen te zien. Maar alle dieren worden aan de ingang toch gekeurd? Zeker, maar dan is het nog pikkedonker!
Zo kan ik nog wel even doorgaan....
Nieuw, vorig jaar: op de kop van de straat met de meeste dieren een nieuw podium, dat moet de sfeer wel flink verhogen!
Met Nederlandstalige muziek, o o wat gezellig! Maar met een basdreun, schrikbarend! Iedere keer wanneer de muziek een nummer begon te spelen schrokken de dieren (met hun beter gehoor dan mensen en gewend aan een stille wei) zich letterlijk te pletter.
Over stress gesproken, dit was inderdaad heel iets anders dan die veronderstelde stress bij het verhuizen van circusdieren!
En dat allemaal ter meerdere eer en glorie van de warenmarkt en de eromheen gebouwde feestweek in het dorp!
Inderdaad, dieren die misbruikt worden door de commercie! Schandalig!
En een h-a-h-blad die dit soort kritiek verwerpelijk vindt!
Zet de dieren dan op een apart terrein in de omgeving (dat kan best en gebeurt ook al elders), daar komen de mensen echt ook wel naar die leuke paardjes kijken!
O en dat er nauwelijks nog handel zit in een paardenmarkt (de enkele grotere uitgezonderd) komt simpelweg doordat de meeste dieren al langere tijd via internet worden verhandeld.
Goed, Omroep Gelderland meldt over de markt in Elst (waar die kameel stond) het volgende:
Paardenmarkt furieus over verbodsvoorstel Dierenbescherming

ELST - De voorzitter van de Paardenmarkt in Elst is furieus over het plan van de Dierenbescherming om paardenmarkten te laten verbieden. De beschuldiging van de Dierenbescherming dat de paardenmarkten dieronvriendelijk zijn, raakt 'kant noch wal', aldus voorzitter Frits Hoogveld van de Paardenmarkt in Elst.
De Dierenbescherming hekelt de manier waarop handelaren, kopers en bezoekers met de dieren op de paardenmarkten omgaan. Ook zouden tijdens markten geen goede afspraken worden gemaakt over de distributie van voer en water en de controle van de gezondheid van de paarden.
Drie dierenartsen op duizend paarden
Op de laatste paardenmarkt op 7 september in Elst stonden volgens voorzitter Hoogveld duizend paarden en waren er drie dierenartsen beschikbaar om de gezondheid van de dieren in de gaten te houden. De paarden staan volgens hem kniehoog in het hooi en is er voldoende water beschikbaar voor de paarden. Elst is een van de grootste paardenmarkten van Gelderland.
'Er komen geen concrete daden'
De Dierenbescherming vindt dat de paardenmarkten zijn verworden tot een excuus voor volksfeesten die niets met het verhandelen van paarden te maken hebben. De Dierenbescherming zegt dat het maar niet lukt om met de markten afspraken te maken over dierenwelzijn. 'Er komen geen concrete daden', zegt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming op Radio Gelderland.
'Paardenmarkt niet nodig voor volksvermaak'
De Dierenbescherming wil nu met de gemeenten in gesprek, waar paardenmarkten gehouden worden. 'We gaan nu de gemeenten vragen of ze het met ons eens zijn dat de paardenmarkten niet nodig zijn als aanleiding voor volksvermaak. Voor de paardenmarkten waar nog wel echt gehandeld wordt, zijn alternatieven', aldus Nagtegaal, 'zonder dat de paarden naar een markt gebracht hoeven te worden.'