Circuswereld Forum

Welkom op dit forum. Lezen is leuk maar zelf een bericht plaatsen maakt het voor de anderen nog leuker.
Het is momenteel di aug 09, 2022 12:23 am

Alle tijden zijn UTC+02:00
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 3 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: di jul 10, 2012 7:19 pm 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: do jan 31, 2008 9:57 pm
Berichten: 258
PERSBERICHT

"Wilde Dieren de Tent Uit" misleidt publiek"

De komende weken zal de dierenrechten en anticircusdierengroepering "Wilde Dieren de Tent Uit" weer een mini-tournee maken langs vijf plaatsen in Nederland. Waarbij ze het publiek met verouderde en onjuiste informatie proberen te verleiden om hun petitie voor een circus zonder "wilde dieren" te steunen.

Wetenschappelijk onderzoek
In 2008 hebben onderzoekers van Wageningen Universiteit onderzoel gedaan naar het welzijn van dieren in circussen in Nederland. In hun lijvige rapport trekken ze 13 conclusies en doen ze 5 aanbevelingen aan de opdrachtgevende minister en daarmee ook aan de circusbanche. Geen enkele conclusie of aanbeveling wijst ook maar in de richting van een verbod op bepaalde dieren in circussen. Wel zijn er regels nodig. Laat de Nederlandse circusbranche uitgerekend al vele jaren om regelgeving vragen!

Wetgeving
De tegenstanders van circusdieren willen ons doen geloven dat er in Nederland geen enkele wetgeving zou zijn betreffende circusdieren. Terwijl elke eigenaar van een circusdieren in ons land te maken heeft met de Gezond- en welzijnswet Dieren (Gwwd), de Flora- en Faunawet, de Wet op de Dierenbescherming en de Europese Transportverordening. Meer wetten dan in menig ander land! Op dit moment werkt de Nederlandse circusbranche samen met het ministerie van EL&I aan het ontwikkelen van wetgeving. De tegenstanders "Wilde Dieren de Tent Uit" is daar niet meer bij betrokken. In de "Nota Dierenwelzijn" van 2011 laat de minister daarover weten "ik heb gesproken met enkele kritische tegenstanders van wilde dieren in circussen". Deze groepering zat in 2008, samen met enkele andere organisatie voor en tegen circusdieren, in de klankbordgroep die het wetenschappelijk onderzoek begeleidde. De klankbordgroep is begin 2010 opgeheven. Maar toch maakt "Wilde Dieren de Tent Uit" op hun website nog steeds melding van het gegeven dat ze zitting zouden hebben in de klankbordgroep.

Campagne gebaseerd op incidenten
Hun campagne is - sinds 2009 - gebaseerd op twee incidenten in buitenlandse circussen die ten tijde van het ministerieel onderzoek in Nederland op reis waren. Bij een circus kwamen - ook naar onze inzichten - de leeuwen en tijgers te weinig buiten. Of beter gezegd: ze zaten drie maanden lang in hun transportmiddelen. De reden daarvoor is bij ons en bij de onderzoekers bekend: De eigenaar van de dieren lag terminaal ziek op bed. Ze is in December 2008 aan haar ziekte overleden. Er was geen vervangen binnen dit circus. Het circus in bij haar overlijden opgeheven en de dieren zijn elders ondergebracht. Het ander incident waar "Wilde Dieren de Tent Uit" zich op baseert betreft een Duits circus waar de olifanten 17 uur per dag aan de ketting stonden. Ook te veel, maar de verdere geschiedenis wordt door de tegenstanders verzwegen: Dit circus heeft harde lessen geleerd van de statistieken uit de bijlagen van het onderzoek. De olifanten worden sinds 2009 zoveel mogelijk in een vrije uitloop geplaatst. Zonder kettingen. Toch blijft "Wilde Dieren de Tent Uit" verkondigen dat de olifanten bij alle circussen ruim 17 uur aan de ketting zouden staan.

Gebrek aan draagvlak
In zes jaar tijd zou "Wilde Dieren de Tent Uit" 60.000 steenbetuigingen hebben verzameld voor een verbod op dieren in circussen. Dat aantal staat in schril contrast tot het aantal mensen daat jaarlijks een circusvoorstelling bezoekt. Dat aantal ligt al vele jaren rond de 1,5 miljoen. Tel daarbij de mensen op die - zonder te betalen en dus niet worden meegeteld - overdag de dieren op het circusterrein bezoeken. Want bij alle circussen zijn de dieren overdag vrij te bezoeken en het is er altijd een drukte van belang. 60.000 betekent ook dat slechts een derde van alle stemmers op de Partij voor de Dieren het verbod op "wilde" circusdieren steunt. Als we kijken naar de directe achterban van "Wilde Dieren de Tent Uit" dan wordt op pijnlijke manier duidelijk dat het draagvlak voor een verbod wel heel laag is: van de 90 afdelingen van De Dierenbescherming doen er namelijk slechts vier mee aan de anticircusdierencampagne! De Commissie Klassiek Circus heeft recent in Amsterdam stadsdeel Zuid ruim 3000 handtekeningen opgehaald. Even veel als de tegenstander van circusdieren. Wij halen per week zo'n 1000 handtekeningen op als we met onze informatiestand ergens op locatie zijn.

Misleiding
"Wilde Dieren de Tent uit" heeft jarenlang verkondigd dat er in Engeland reeds een verbod zou zijn op "wilde" dieren in circussen. Door publicaties van de Commissie Klassiek Circus hebben ze dat bericht afgezwakt. Maar hun berichtgeving klopt nog steeds niet: Er komt geen verbod in Engeland. Wel komt er een "licensing system". De diverse Bondsraden en "Der Bundestag" hebben in Duitsland recent moties besproken welke waren ingediend door milieupartijen. Deze zijn verworpen. Daarmee is een verbod in Duitsland - zoals wddtu ons wil doen geloven - verder weg dan ooit tevoren. Een eerdere radioreclame over de leefomstandigheden van de echt bestaande circusolifante "Buba" werd begin 2008 nog verboden omdat er aantoonbaar misleidende informatie werd uitgestort over de nietsvermoedende radioluisteraar. De nu komende anticircusdierencampagne in vijf Nederlandse steden zal wederom gebaseerd zijn op de twee hiervoor genoemde incidenten en de onjuiste informatie over de wetgeving. U bent dus gewaarschuwd...

Petitie
De petitie voor het behoud van het circus met dieren en het ontwikkelen van wetgeving voor circus met dieren kan nog steeds worden getekend op de website van de Commissie Klassiek Circus, www.klassiekcircus.nl

Over de Commissie Klassiek Circus
De Commissie Klassiek Circus is geen exploitant van een circus en heeft ook geen zakelijke of andere belangen in de circusbranche. Sinds 1949 vergaren wij kennis over circussen en circusdieren en leveren onze op feitenmateriaal gebaseerde bijdrage aan de discussie welke in ons land wordt gevoerd over dieren in circussen.

_________________
Teken de petitie voor het behoud van circus met dieren op http://www.klassiekcircus.nl
Volg ons ook op Facebook, zoek naar klassiek circus en kies de community.


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: wo jul 11, 2012 7:42 pm 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: zo okt 23, 2005 11:26 pm
Berichten: 1379
Locatie: Katwijk aan Zee
Opnieuw bedient Leonie Vestering zich van een gemakkelijke leugen. Ze heeft zeker gezien dat de circusolifant van Circus Renaissance niet aan de ketting zit, daarom tettert ze nu rond in het Parool dat Circus Renaissance een fout circus is, want er zou geen veiligheidsplan zijn. Weer een onjuiste veronderstelling dus, en weer naadloos overgenomen door Parool. Volgens mij is Parool zo onderhand een heel fout krantje, gezien de eenzijdige berichtgeving van de laatste tijd. http://www.parool.nl/parool/nl/4055/AMSTERDAM-WEST/article/detail/3285096/2012/07/11/Fout-circus-in-West.dhtml

_________________
Neem ook eens een kijkje op http://www.circusweb.nl (voor het meest actuele circusnieuws)


Omhoog
   
BerichtGeplaatst: wo jul 11, 2012 9:02 pm 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: vr aug 15, 2008 9:55 pm
Berichten: 2773
Locatie: thuis
Een fout circus? Omdat het Duits is? Omdat de directeur zich niet heeft aangesloten bij de Kulturkammer? Omdat de directeur NSB-er is? Oh nee. We zijn intussen 67 jaar verder. Het komt uit de duim van ene Ves tering...

_________________
Ron Mikkenie (CircusVreugd )
http://www.klassiekcircus.nl
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!


Omhoog
   
Berichten van vorige weergeven:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Reageer op onderwerp  [ 3 berichten ] 

Alle tijden zijn UTC+02:00


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten


Je kunt niet nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kunt niet reageren op onderwerpen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten verwijderen in dit forum
Je kunt geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Nederlandse vertaling door phpBBservice.nl & phpBB.nl.