Vandaag een zeer positieve recentie (vier sterren) in de Volkskrant over de voorstelling
Circus Rouda , gespeeld door De Toneelmakerij i.s.m. WorldGranny, voor kinderen vanaf 8 jaar. En iedereen die zich jong voelt, uiteraard!
Met als kop:
Luchtige vorm houdt de tragiek in balans.Dat is maar goed ook, want het is niet alleen maar puur vermaak, deze voorstelling! Er worden een paar serieuze onderwerpen in aangesneden.
Recensente Annette Embrechts komt tot de slotconclusie dat de voorstelling soms inhoudelijk een beetje topzwaar is, maar dat de luchtige vorm waar voor gekozen is, met onder meer vliegende kegels, de zaak in balans houdt.
"Je leeft anderhalf uur mee met het wel en wee van een circusfamilie tegen de achtergrond van een roemruchte geschiedenis", eindigt ze.
Zelf zegt De Toneelmakerij op haar site over de voorstelling;
In dit circus is alles mogelijk. Hier houd je het ene moment je buik vast van het lachen en huil je het volgende ogenblik tranen met tuiten. Leg je zakdoeken klaar, pak de hand van je geliefde en ga mee op reis naar de onvoorstelbare en onvoorspelbare wereld van de zigeuners.
Ooit was het circus van de familie Rouda het beste van Europa. Met aan het hoofd de trotse directeur Oskar, dochter Valia in de trapeze en in de piste zoon Django, superjongleur en meestergoochelaar.
Maar de tijden zijn veranderd. Het dorp loopt niet meer uit als het circus neerstrijkt.
Django zit vol ideeën voor een nieuwe show, over de geschiedenis van de familie. Maar hier wil zijn vader niets van weten. Hoe redden zij hun geliefde familiebedrijf?
Circus Rouda is een voorstelling door vier acteurs en zes poppen vol circusacts en muziek. Een nieuwe tekst van Ad de Bont over een trotse zigeunerfamilie in een identiteitscrisis.
Korte presentatie schoolproject
De voorstelling Circus Rouda begint met een korte presentatie van kinderen en ouderen die in het schoolproject aan de slag zijn gegaan met het onderwerp wereldwijde vergrijzing.
Na de presentatie gaat de voorstelling direct verder. De voorstelling duurt in totaal 105 minuten.
Pers en publiek over Circus Rouda
"De circuspersonages die aan het begin van de voorstelling hun beste tijd gehad leken te hebben, staan nu weer energiek en vol overtuiging op het toneel. Het maakt 'Circus Rouda' tot een overrompelende voorstelling. De Toneelmakerij heeft zigeunerbloed!" (Trouw)
"Voor de hele voorstelling geef ik een 9. Het is een mix tussen drama, humor en jongleerkunsten." (Cultuurbarbaartjes)
Tekst en regie: Ad de Bont
Spel: Laura de Boer, Peter van Heeringen, Rian Gerritsen, Floris Verkerk
Dramaturgie: Paulien Geerlings
Decor en kostuums: Renée Zonnevylle
Poppen: Max Verstappen
Muziek: Guus Ponsioen
Voor Circus Rouda slaat de Toneelmakerij de handen ineen met WorldGranny.
WorldGranny zet zich in voor ouderen en de mensen om hen heen.
In 2050 zijn er voor het eerst in de geschiedenis meer ouderen dan kinderen en jongeren tot 14 jaar. Daarom zetten de Toneelmakerij en WorldGranny hen samen aan het werk.
In het scholenproject bij Circus Rouda gaan kinderen in gesprek met hun grootouders over vroeger en nu, met een korte voorstelling als resultaat. Om dit bijzondere community project uit te voeren strijken we in elke stad een week neer en werken daar samen met scholen, ouderenvoorzieningen, de gemeente en het theater.
Ad de Bont schreef en regisseerde tal van bekroonde jeugdtheaterproducties. Hij is Nederlands meest gespeelde auteur in het buitenland. In 2009 maakte hij voor de Toneelmakerij de ontroerende en zeer succesvolle voorstelling 'Anne en Zef' en in 2010 'een Konijn van Porselein'. Zijn 'Mehmet De Veroveraar' won de Taalunie Toneelschrijfprijs voor het beste toneelstuk van 2012. Muziek speelt in zijn voorstellingen een belangrijke rol.
VIDEOBLOGS CIRCUS ROUDA
We leggen de weg naar de première voor je vast, want ook al zijn de acteurs nog zo goed, de bloopers zijn natuurlijk ook heel leuk.
Bekijk hier de videoblogs die Amber Arian maakt voor de Toneelmakerij over Circus Rouda.
#Blog1 http://youtu.be/GYgXS0DRHaQ
#Blog2 http://youtu.be/kBwl98L8NIk
De voorstelling is te zien t/m april 2013.Even de speellijst geraadpleegd.
In januari vonden er al voorstellingen plaats in Jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam. Maar daar komen ze terug!
Eind januari/begin februari waren ze te zien in het BijlmerParkTheater, eveneens in de hoofdstad.
Eind deze maand komen ze in Theater Castellum in Alphen aan den Rijn.
Van 7 - 9 maart zijn ze te zien in Theater Dakota aan de Zuidlarenstraat in Den Haag.
Van 12 - 16 maart gaat de reis naar het Belgische Dilbeek (bij Brussel), naar het Cultureel Centrum Westrand, geheel toevallig onlangs ook al de eerste buitenlandse speelplaats van Wintercircus Martin Hanson!
Van 18 - 22 maart zijn ze te zien in Theater De Tamboer in het Drentse Hoogeveen.
Van 25 - 31 maart komen ze naar Theater Zuidplein in Rotterdam.
En een groot deel van april zijn ze tenslotte weer te zien in De Krakeling in Amsterdam.
Overal waar ze komen zijn er eerst een aantal dagen schoolvoorsteliingen en op de laatste dag een openbare, waar dus iedereen naar toe kan. Soms 's middags (op zondagen), soms 's avonds, dat verschilt per plaats.
Kaarten daarvoor zijn te reserveren op de site van het betreffende theater.
