Circus-Zirkus schreef:
De omgang met dieren, dient altijd in het juiste perspectief te worden gezien.
Hier zit nou juist ook de “truc” van alle dierenactivisten; men scheert alle dieren over 1 kam en vergelijkt de omgangsnormen, met die van mensen. Oftewel; makkelijk scoren op de onwetendheid en onderbuikgevoelens van het grootste gedeelte van de bevolking.
Dieren kennen toch andere omgangsnormen, dan mensen. En vergis je niet, in de dierenwereld gaat het er ruig aan toe!
Natuurlijk dient er respectvol met dieren te worden omgegaan. Maar een olifant corrigeer je niet, met alleen een pedagogisch gesprekje (veel kinderen trouwens ook niet). Dat begrijpt het dier simpelweg niet. Maar met een olifantenhaak (die eigenlijk als een soort surrogaatslurf gezien moet worden) doe je dat wel. En nee, niet door op het dier in te hakken. Maar wel door met de punt, op de dunnere plaatsen van de dikke olifantenhuid, een duwtje te geven. De olifant weet dan: “he, ik moet dit doen” of “ik moet even opletten”. Dat hoeft helemaal niet met geweld te gaan. Trainers die dat doen, hebben of te weinig ervaring/kennis, geen band met de dieren, of gewoon een slecht karakter. Ook kun je vaak aan het nummer zien, of dieren van de trainer zelf zijn, of dat de dieren zijn gehuurd. De eerstgenoemde lopen vaak heel soepel, zonder veel (non-verbale) correcties.
Wat ik nou juist mis, vanaf de kant van de circuswereld, dat men dit soort uitleggen niet geeft. Hiermee kun je veel van de “activistensprookjes” naar het rijk der fabelen verwijzen. Ga ook vooral niet mee, in dit soort verhaaltjes! Herman Renz heeft dit in het verleden wel eens gedaan, tot grote vreugde van activisten, die meteen met videobeelden op de proppen kwamen. Ja, ga dan maar eens de boel weer recht breien.
Vorig seizoen in Rotterdam heeft Tom Dieck sr. aan alle aanwezige kinderen (1200) voor het optreden van zijn zoon uitleg gegeven over de leeuwen en de omgang met deze dieren. Ook Karah Khavak heeft dit gedaan. Ik heb na de voorstelling veel van deze kinderen op de scholen bezocht. Zij waren zeer onder de indruk van de manier waarop men bij Herman Renz met dieren omgaat.
Volgens mij ligt hier een mogelijkheid om de activisten de wind uit de zeilen te nemen. Zorg goed voor je dieren en laat dit zien aan de jeugd nog voordat zij besmet zijn met de mening van de activisten. Zorg ervoor dat de kinderen, doordat zij kennis maken met het circus en met circus dieren, zelf een mening kunnen vormen. Ook de leerkrachten waren in het algemeen zeer positief gestemd.
Bij Herman Renz heeft men begrepen hoe je als circus op een positieve manier kunt bijdragen aan goede PR rondom het thema circusdieren.