http://www.klassiekcircus.nl/index.php? ... &Itemid=80Dieren en winterweer26 december 2009
Tijdens deze periode met koude en sneeuw bereiken ons vele vragen over uitheemse dieren en het barre winterweer. Uit onwetendheid worden vaak verkeerde uitspraken gedaan in de media over het welzijn van deze dieren in het circus.
PaardenPaarden en pony's zijn over het algemeen goed bestand tegen koude. Strenge vorst tot -10 graden Celsius is voor de meeste dieren geen enkel probleem. Bij wind is wel beschutting noodzakelijk omdat de gevoelstemperatuur al snel lager is dan minus tien. Paarden die het hele jaar op wei staan hebben een wintervacht en kunnen dus nog beter tegen het koude weer dan hun soortgenoten die het hele jaar in een verwarmde manege staan.
Wel is het goed om te zorgen voor bijvoeding (hooi, stro, kuilvoer, pulp, mais of bieten) en voldoende water. Bij droge vrieskou verliezen mens en warmbloedig dier extra veel vocht omdat de verdamping (zweten!) reeds zonder inspanning groot is. Vergelijk dit maar met het beter drogen van uw wasgoed bij droge vrieskou.
KamelenHet oorspronkelijke leefgebied van de kameel (Camelus Bactrianus) strekt zich uit van Turkije tot Mongolië. In de woestijngebieden kan de temperatuur in winternachten tot ver onder het vriespunt dalen. Kamelen krijgen een wintervacht en hebben ook enkele andere kenmerken die ze goed bestand maken tegen het winterweer. In Circussen wordt voornamelijk de huiskameel (Camelus bactrianus bactrianus) gehouden. Dit is de gedomesticeerde variant van de kameel. De kameel moet overigens ook voldoende drinken bij koud weer. Al drinkt de kameel niet vaak, áls dit dier drinkt dan drinkt het heel veel.
De eenbultige dromedaris (Camelus dromedarius) komt voornamelijk voor in het Midden-Oosten. Dit dier is aangepast aan de omstandigheden aldaar. Dit dier is ook goed bestand tegen koude.
TijgersHet verspreidingsgebied van de tijger strekt zich uit van Indonesië tot het koude Siberië. Deze dieren krijgen een wintervacht en zijn uitstekend bestand tegen koud weer. Tijgers spelen graag in de sneeuw.
LeeuwenIn vroeghistorische tijden strekte het leefgebied van de leeuw zich uit over Eurazië van Oost-Europa tot India. De leeuw is intussen uit de meeste gebieden verdwenen. De leeuw kan zich dus van nature aanpassen aan koude.
Voor al deze dieren geldt overigens wel dat ze de keuze moeten hebben om ook een beschutte ruimte te betreden als ze buiten staan.Overige uitheemse dierenGiraffen, olifanten en andere uitheemse diersoorten hebben bij winterse omstandigheden een beschermde omgeving nodig die soms verwarmd moet zijn.
Bronnen: Dierenbescherming, Wikipedia
_________________
Ron Mikkenie (CircusVreugd )
http://www.klassiekcircus.nlWie de jeugd heeft, heeft de toekomst!