Circuswereld Forum

Welkom op dit forum. Lezen is leuk maar zelf een bericht plaatsen maakt het voor de anderen nog leuker.
Het is momenteel ma mei 06, 2024 9:45 am

Alle tijden zijn UTC+02:00


Forumregels


Hieronder een aantal rubrieken over door Nederland trekkende circussen (alfabetisch gerangschikt). Klik er op voor nieuws over tournee en programma. Wees vrij om hier uw recensie en/of foto's te plaatsen. ------- Onderaan deze pagina ander Nederlands circusnieuws.



Nieuw onderwerp plaatsen  Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of reacties plaatsen.  [ 30 berichten ]  Ga naar pagina 1 2 Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: vr jan 19, 2007 7:20 pm 
Offline

Lid geworden op: vr jan 27, 2006 12:14 pm
Berichten: 899
Locatie: Assen
Vanavond had ik Willem Smitt aan de telefoon van het GRSC en hij vertelde mij dat de tent in Osnabruck waar het circus gasteerde gisteren behoorlijke averij heeft opgelopen door de storm, maar men hoopt spoedig weer te kunnen draaien en wel eind volgende week in Paderborn, de tent is op dit moment in reparatie. Sterkte toegewenst en dat men in iedergeval weer spoedig de tournee kan hervatten.

_________________
ik hou van het CIRCUS, zowel zonder, maar vooral ook met DIEREN.


Omhoog
   
 
BerichtGeplaatst: vr jan 19, 2007 8:25 pm 
max schreef:
Vanavond had ik Willem Smitt aan de telefoon van het GRSC en hij vertelde mij dat de tent in Osnabruck waar het circus gasteerde gisteren behoorlijke averij heeft opgelopen door de storm.


Tja, daar kon je op wachten met zo'n noodweer.
In elk geval hoeft hij dus niet bij de verzekering
aan te kloppen, want die zal na al die waarschuwingen
geen cent vergoeden, wat ik ook terecht zou vinden.
Neemt verder niet weg dat ik het wel rot vindt hoor,
maar het is in dit geval wel een ''eigen schuld dikke bult'' geval.


Omhoog
   
 
 Berichtonderwerp:
BerichtGeplaatst: vr jan 19, 2007 10:28 pm 
Het is wel zo!.
Hoorde trouwens dat Malford ook zijn tenten kwijt zijn!.


Omhoog
   
 
 Berichtonderwerp: reactie
BerichtGeplaatst: za jan 20, 2007 12:05 am 
Offline

Lid geworden op: vr jan 27, 2006 12:14 pm
Berichten: 899
Locatie: Assen
Een prima reactie Sander, tof, jij staat tenminste achter de circussen, wellicht is die Circusfan wel werkzaam bij een verzekeringsmij. zal mij niks verbazen.

_________________
ik hou van het CIRCUS, zowel zonder, maar vooral ook met DIEREN.


Omhoog
   
 
 Berichtonderwerp:
BerichtGeplaatst: za jan 20, 2007 12:50 am 
Het is voor niemand leuk die afgelopen 18 januari tijdens de woedende storm averij heeft opgelopen. Gelukkig is materiele schade te herstellen, en mogen wij blij zijn dat er geen persoonlijke schade is geleden.

Overigens valt mij op dat de wind weer de tent van GRSC heeft getroffen, ondanks dat zij gewaarschuwd zouden moeten zijn na de storm van 1998 (??) in amsterdam.


Omhoog
   
 
 Berichtonderwerp: Re: reactie
BerichtGeplaatst: za jan 20, 2007 1:02 am 
max schreef:
Een prima reactie Sander, tof, jij staat tenminste achter de circussen, wellicht is die Circusfan wel werkzaam bij een verzekeringsmij. zal mij niks verbazen.


Ja Max, ook in een ander topic zei ik al dat een circus of
tentenverhuurder goed gek moet zijn als hij/zij met zo'n
noodweer z'n tent overeind laat staan, en dat het dan redelijk
was als een verzekeraar niet zou uitkeren, als er dan toch nog
een tent weg waait, en dan moet jij mij maar eens vertellen wat
daar mis of onredelijk aan is, en wat dat met wel of niet achter
circussen staan te maken heeft.

Het ging in eerste instantie om het noodweer van gisteren,
en dan ga jij er een ander verhaal van maken met te zeggen
van ''ja maar als het onverwacht gebeurt'', en daar borduur je
dan op verder en ga je je oordeel op vellen, en dat noem ik dan
de zaken uit hun verband rukken, en daar ben je imo, wat dit
onderwerp betreft, en waarschijnlijk zonder dat je er zelf erg
in had/hebt, een beetje in doorgeschoten.


Omhoog
   
 
BerichtGeplaatst: za jan 20, 2007 1:07 am 
Clown-Saxo schreef:
Jij met je verzekering :?


ja en? heb je er last van of zo?


Omhoog
   
 
 Berichtonderwerp:
BerichtGeplaatst: za jan 20, 2007 1:35 am 
circusfan, maak je niet druk!
Het is erg voor het circus, maar bedenk ook dat het eigen schuld is(zoals je eerder schreef).
Stel ik heb circus tent staan op het malieveld.
2 dagen van te voren meld het knmi een weeralarm.
Dan laat ik mijn tenten echt niet staan 2 dagen later.

Einde discussie?


Omhoog
   
 
 Berichtonderwerp:
BerichtGeplaatst: za jan 20, 2007 1:53 am 
zijn de tenten van tegenwoordig niet bestand tegen hevige storm. Zou toch uit het verleden wel wat geleerd moeten zijn. Nieuwe materialen dienen zich aan in onze steeds maar weer verbeterde maatschappij. Zo zijn de tentdoeken al vervangen door brandvertragend materiaal.


Omhoog
   
 
 Berichtonderwerp: TENT GRSC
BerichtGeplaatst: za jan 20, 2007 9:04 am 
Offline

Lid geworden op: do sep 07, 2006 9:43 pm
Berichten: 635
Locatie: Hapert
[quote]zijn de tenten van tegenwoordig niet bestand tegen hevige storm. Zou toch uit het verleden wel wat geleerd moeten zijn. Nieuwe materialen dienen zich aan in onze steeds maar weer verbeterde maatschappij. Zo zijn de tentdoeken al vervangen door brandvertragend materiaal.[/quote]
Tegen bv brand kun je iets doen maar een tent zal niet veel verbeterd kunnen worden op het gebied van storm, misschien betere verankering maar dan nog kan het doek, met windkracht 12, scheuren.
Kevin

_________________
Circus met dieren


Omhoog
   
 
 Berichtonderwerp:
BerichtGeplaatst: za jan 20, 2007 11:58 am 
Offline
Gebruikersavatar

Lid geworden op: vr aug 15, 2008 9:55 pm
Berichten: 2773
Locatie: thuis
Moderne materialen kunnen het doek enorm stevig maken.

Al eens goed gekeken naar de tent van Herman Renz?

Dat doek bestaat uit DRIE lagen (buiten rood, binnen blauw en daartussen een raar soort paars/roze). Om de vorm van die tent mogelijk te maken zijn er verstevigingbanden in het materiaal aangebracht.

Die banden kun je, als je goed naar het gespannen tentzeil kijkt, zien zitten. De krachten die tijdens het normale staan van de tent op het doek worden uitgeoefend zijn al zo groot dat die banden nodig zijn. Door het geheel over te dimensioneren wordt dat tentdoek alleen maar sterker en dus stormbestendig.

De zwakste schakel is en blijft de menselijke factor.
De tent is ontworpen voor een bepaald verankeringssysteem. Als je tijdens de opbouw denkt dat het wel met een ankertje minder kan dan kun je wel eens bedrogen uit komen. Tijdens de opbouw tijd sparen door het plaatsen van minder ankers kan dus wel eens een heel dure grap worden. Ook het verkeerd inschatten van de ondergrond van het evenemententerrein kan funeste gevolgen hebben. Datzelfde geldt ook voor het niet goed afsluiten van een tent. Het rondzeil dient, zeker bij wind, ook aan de grond te worden verankerd. Helaas is dat heel veel werk. In en uitgangen moet je, zeker tijdens de storm, dicht houden. Als de wind via deze weg de tent in komt dan is er, ook met voldoende ankers, geen houden meer aan.

Het verankeren aan de rond de tent geparkeerde vrachtwagens is onvoldoende. Dat hebben we enkele jaren geleden wel kunnen zien bij het Belgische Circus Malter. Een korte maar felle windhoos was voldoende om alle wagens omver te trekken.
Al eens een vlieger van 1m2 opgelaten tijdens flinke wind? Nou dan kun je je voorstellen hoe groot de kracht van de wind is op een object van meerdere tientallen vierkante meters!

Een ander aspect is veroudering van het materiaal.
Zoals iedereen wel eens heeft gehoord wordt PVC ("vinyl") soepel gemaakt door het toevoegen van zogeheten weekmakers. PVC is normaal zo hard als de bekende regenpijp. Door het toevoegen van bepaalde stoffen wordt dat materiaal zacht. Zo zacht en soepel als rubber.
Die weekmaker heeft echter de onhebbelijke eigenschap om in de loop der jaren uit het materiaal te verdwijnen. Waardoor het PVC langzaam maar zeker weer op het materiaal van de regenpijp gaat lijken: Het wordt hard en bros. In ons Nederlandse klimaat heeft een tentzeil een levensduur van zo'n 5 jaar. In Spanje gaat het doek hooguit 2 jaar mee. De intense hitte van de zon doet de weekmaker sneller verdampen.

De verstevigingsbanden zijn niet van PVC. Daarvoor worden andere materialen gebruikt. De nieuwste trend (toch al weer meerdere jaren oud) is koolstofversterkte vezel. Dat materiaal is zo sterk dat je het als sleepkabel kunt gebruiken. Het liefst zou je de hele tent van dit materiaal willen maken. Maar helaas: daarvoor is het te duur. En: het kan slechts krachten in de lengterichting verdragen! Je moet dan matten vlechten (zoals bij het repareren van boten en caravans met polyester). Die worden veel te zwaar. Je moet de tent ten slotte ook nog met gewone vrachtwagens kunnen vervoeren...

Als de tent verzekerd is, dan zal de verzekeringsexpert altijd de vraag stellen of de schade was te voorkomen. Maar als het weeralarm pas enkele uren van te voren wordt gegeven dan is het onverstandig om alsnog af te bouwen. De afbouw kost bij mooi weer al gauw zo'n 2 uur. Waarbij het tentzeil pas naar beneden kan als de tent leeg is gehaald. Intussen wakkert de storm alleen maar verder aan. Dat kost gegarandeerd mensenlevens.

In plaats van de tent te verzekeren kun je als ondernemer er ook voor kiezen om het risico van het verliezen van het tentzeil zelf te dragen. Dat klinkt wrang, maar het kan op den duur wel eens economisch beter uitpakken. Je moet het zeil toch al vervangen, vanwege de beperkte levensduur. Daar hou je met de bedrijfsvoering toch rekening mee?

_________________
Ron Mikkenie (CircusVreugd )
http://www.klassiekcircus.nl
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!


Omhoog
   
 
 Berichtonderwerp: reactie
BerichtGeplaatst: za jan 20, 2007 12:54 pm 
Offline

Lid geworden op: vr jan 27, 2006 12:14 pm
Berichten: 899
Locatie: Assen
Bij deze ook nog een positief bericht omtrent het circus en de storm, ik had vanochtend een woordvoerster van het Staatscircus van Moskou aan de telefoon, die vertelde dat ze zonder schade de storm zijn doorgekomen, want woensdag direct na de laatste voorstelling in Reusel hebben ze met man en macht de tent afgebouwd en hadden hem dus al ingepakt op de wagen toen de storm losbarste, ze hebben de tent pas gisteren weer opgebouwd in Rosmalen, waar ze vandaag en morgen voorstellingen verzorgen.

_________________
ik hou van het CIRCUS, zowel zonder, maar vooral ook met DIEREN.


Omhoog
   
 
 Berichtonderwerp:
BerichtGeplaatst: za jan 20, 2007 12:59 pm 
Kijk, dat zijn nou slimme personen!!!


Omhoog
   
 
 Berichtonderwerp:
BerichtGeplaatst: za jan 20, 2007 4:24 pm 
Ron Mikkenie schreef:
Moderne materialen kunnen het doek enorm stevig maken.

Al eens goed gekeken naar de tent van Herman Renz?

Dat doek bestaat uit DRIE lagen (buiten rood, binnen blauw en daartussen een raar soort paars/roze). Om de vorm van die tent mogelijk te maken zijn er verstevigingbanden in het materiaal aangebracht.

Die banden kun je, als je goed naar het gespannen tentzeil kijkt, zien zitten. De krachten die tijdens het normale staan van de tent op het doek worden uitgeoefend zijn al zo groot dat die banden nodig zijn. Door het geheel over te dimensioneren wordt dat tentdoek alleen maar sterker en dus stormbestendig.

De zwakste schakel is en blijft de menselijke factor.
De tent is ontworpen voor een bepaald verankeringssysteem. Als je tijdens de opbouw denkt dat het wel met een ankertje minder kan dan kun je wel eens bedrogen uit komen. Tijdens de opbouw tijd sparen door het plaatsen van minder ankers kan dus wel eens een heel dure grap worden. Ook het verkeerd inschatten van de ondergrond van het evenemententerrein kan funeste gevolgen hebben. Datzelfde geldt ook voor het niet goed afsluiten van een tent. Het rondzeil dient, zeker bij wind, ook aan de grond te worden verankerd. Helaas is dat heel veel werk. In en uitgangen moet je, zeker tijdens de storm, dicht houden. Als de wind via deze weg de tent in komt dan is er, ook met voldoende ankers, geen houden meer aan.

Het verankeren aan de rond de tent geparkeerde vrachtwagens is onvoldoende. Dat hebben we enkele jaren geleden wel kunnen zien bij het Belgische Circus Malter. Een korte maar felle windhoos was voldoende om alle wagens omver te trekken.
Al eens een vlieger van 1m2 opgelaten tijdens flinke wind? Nou dan kun je je voorstellen hoe groot de kracht van de wind is op een object van meerdere tientallen vierkante meters!

Een ander aspect is veroudering van het materiaal.
Zoals iedereen wel eens heeft gehoord wordt PVC ("vinyl") soepel gemaakt door het toevoegen van zogeheten weekmakers. PVC is normaal zo hard als de bekende regenpijp. Door het toevoegen van bepaalde stoffen wordt dat materiaal zacht. Zo zacht en soepel als rubber.
Die weekmaker heeft echter de onhebbelijke eigenschap om in de loop der jaren uit het materiaal te verdwijnen. Waardoor het PVC langzaam maar zeker weer op het materiaal van de regenpijp gaat lijken: Het wordt hard en bros. In ons Nederlandse klimaat heeft een tentzeil een levensduur van zo'n 5 jaar. In Spanje gaat het doek hooguit 2 jaar mee. De intense hitte van de zon doet de weekmaker sneller verdampen.

De verstevigingsbanden zijn niet van PVC. Daarvoor worden andere materialen gebruikt. De nieuwste trend (toch al weer meerdere jaren oud) is koolstofversterkte vezel. Dat materiaal is zo sterk dat je het als sleepkabel kunt gebruiken. Het liefst zou je de hele tent van dit materiaal willen maken. Maar helaas: daarvoor is het te duur. En: het kan slechts krachten in de lengterichting verdragen! Je moet dan matten vlechten (zoals bij het repareren van boten en caravans met polyester). Die worden veel te zwaar. Je moet de tent ten slotte ook nog met gewone vrachtwagens kunnen vervoeren...

Als de tent verzekerd is, dan zal de verzekeringsexpert altijd de vraag stellen of de schade was te voorkomen. Maar als het weeralarm pas enkele uren van te voren wordt gegeven dan is het onverstandig om alsnog af te bouwen. De afbouw kost bij mooi weer al gauw zo'n 2 uur. Waarbij het tentzeil pas naar beneden kan als de tent leeg is gehaald. Intussen wakkert de storm alleen maar verder aan. Dat kost gegarandeerd mensenlevens.

In plaats van de tent te verzekeren kun je als ondernemer er ook voor kiezen om het risico van het verliezen van het tentzeil zelf te dragen. Dat klinkt wrang, maar het kan op den duur wel eens economisch beter uitpakken. Je moet het zeil toch al vervangen, vanwege de beperkte levensduur. Daar hou je met de bedrijfsvoering toch rekening mee?


De tenten gaan heel wat langer mee dan de 5 jaar die jij
hier beschrijft, kijk maar eens naar de ouwe sterrenshowtent
van willem ruis die onlangs nog verkocht is geworden voor toch nog
een behoorlijk pak geld.
Voordat de weekmakers zijn verdampt, ben je toch echt zo'n
10 tot 20 jaar verder, en zullen de meeste tenten eerder kapot gaan
vanwege de coating die er af slijt van het vele op en afbouwen.
Het tentdoek is dan ook van een geweven poyester doek
dat aan 2 kanten van een coating wordt voorzien, en zodra deze
coating doorslijt, komt het geweven doek bloot te liggen,
en kunnen vuil en vocht hun vernietigende werk doen
waardoor er sneller scheuren kunen ontstaan, en dat is dan
ook in de meeste gevallen de reden dat een tent eerder wordt
vervangen, en niet vanwege het verharden ervan, want dat
duurt dan nog jaren. Hierbij moet ik een kanttekening maken dat
de tenten in warme en zonnige landen inderdaad eerder
uitdrogen dan in ons koelere klimaat.

Ook ligt het er aan waar je reist, want bv. in nederland zijn de
circusterreinen meestal van gras of schone bestrate parkeerterreinen,
terwijl je in duitsland vaak op een terrein staat dat bezaaid is met scherp grind, en dan slijt een tent veel sneller. Daarom bouwen vele circussen hun tent op een andere manier op dan anderen, en komt het zeil
niet meer op de grond te liggen. Met takelt dan het zeil rechtstreeks
van de wagen omhoog, en wordt het rondeel meteen aan de ankers
geknoopt, en steekt men dan de rondeelpalen eronder.
Verder slijten de tenten door het vele opvouwen,
en zal de vervuiling die uit de lucht op het zeildoek terrecht
komt, als een fijn schuurpapier de toplaag laten slijten waardoor
deze poreus word en vocht en vuil gaat opnemen, en zo
het geweven polyesterdoek laat wegrotten.

Verder zijn vele moderne tenten inderdaad een stuk
stormbestendiger dan de oudere tenten, en dat komt
inderdaad door de verstevigingsbanden die er mee in
verwerkt worden, en omdat er tegenwoordig voor een
meer-laags zeil word gekozen om het niet lichtdoorlatend
te laten zijn met het oog op de speciale licht effecten
tijdens de middagvoorstellingen.
Een 2e punt is dat de tenten van tegenwoordig op de
computer worden ontworpen, en vaak door een speciale
machine nauwkeurig op maat gesneden wordt, waardoor
slappe plekken en ''zakken'' verleden tijd zijn, en zo op
alle trekpunten dezelfde krachten staan. Vroeger was dit
gewoon handwerk, en moest een tentenbouwer een soort
ambachtelijke kleermaker zijn die verstand van zaken had,
en was het de kunst om een mooie coup in de tent te krijgen,
en dat viel niet altijd mee. Ook zijn de lastechnieken van het
zeil stukken verbeterd, terwijl dit vroeger nogal eens gewoon met
een special soort verfföhn en een simpel rollertje werd gedaan,
en er zo soms slecht gelaste stukken ontstonden, ofjuist
verbrande stukken, en dat zorgde ervoor dat er dus zwakke
plekken in de tent zaten.

Ook is het tegenoordig de gewoonste zaak dat het rondeel met
spanbanden word vast gezet, en dat maakt al een verschil van
100% met het ouderwetse touwgetrek waar vroeger nog 10 man
mee bezig waren, en nu door slechts 2 personen gedaan kan worden.
De ouwerwetse touwen moest je dan ook altijd natrekken tijdens een hard wind of storm omdat de knopen altijd los gingen zitten,
terwijl je daar met een spanband geen last van hebt.

Verder is het nog steeds een goede oplossing om zoveel hoge
en grote trailers rond de tent te zetten als windvangers,
en kun je er nog steeds met een gerust hart de tent er aan
vast knopen, mits de wagens maar zwaar genoeg zijn,
en trailers niet zonder trekker op hun steunpoten staan,
want anders trekt de wind de steunpoten van de trailer
gewoon van de houtblokken af.

Wat ik nog wel mis bij de circussen zijn speciale ankers
voor slechte ondergronden, en dat zijn ankerpennen
die aan de zijkanten een groot stuk staalplaat hebben zitten
die als een soort schep meer grip op de grond uitoefenen
waardoor de pen de grond niet meer openscheurt of omgeploegd
wordt. Vroeger kwam het nog wel eens voor dat er dikke houten
palen gehaald werden voor de slechte ondergronden, omdat deze
door hun dikke omvang het scheuren van de ondergrond deels
tegen gingen.


Omhoog
   
 
Berichten van vorige weergeven:  Sorteer op  
Nieuw onderwerp plaatsen  Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of reacties plaatsen.  [ 30 berichten ]  Ga naar pagina 1 2 Volgende

Alle tijden zijn UTC+02:00


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 11 gasten


Je kunt niet nieuwe berichten plaatsen in dit forum
Je kunt niet reageren op onderwerpen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten wijzigen in dit forum
Je kunt niet je eigen berichten verwijderen in dit forum
Je kunt geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoek op:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Nederlandse vertaling door phpBBservice.nl & phpBB.nl.