Verder zien we in de geschiedenis dat in "barre tijden" het volk massaal kiest voor vermaak. Rond 1930 zaten de theaters (schouwburg, bioscoop, variété, circus) goed vol. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zag je ook een opleving. Hoe moeilijk het ook was: sommige circussen reisden! Na de oorlog was "wederopbouw" het credo. In die tijd was er in Nederland plaats voor maar liefst vijf grote circussen. En met groot bedoel ik ook groot: plaats voor 3000 of meer bezoekers. Pas met de komst van televisie en de koerswijziging naar "individualisering" zien we een neergang in het theaterbezoek.
Het zal nu niet anders zijn. In slechte tijden neemt de saamhorigheid toe. Samen naar de bios i.p.v. alleen voor de TV of samen naar een andere vorm van theater...
En wat Sjaak schrijft klopt ook: Kies een andere rang. Kies een goedkoper tijdstip (door de week is soms goedkoper), regel korting (kortingbonnen, familietickets, groepskorting) of ga naar een ander circus in dezelfde regio. En ga dan maar eens niet uit eten voor of na de voorstelling. (alhoewel: De Chinees of de snackbar is toch ook uit eten?)
Zanzara is ook leuk!
_________________
Ron Mikkenie (CircusVreugd )
http://www.klassiekcircus.nlWie de jeugd heeft, heeft de toekomst!