Nou ja, een paar dagen later dan.....
Zoals gezegd, het uitstekende verhaal van Sander stond dus ook in het Dagblad van het Noorden (vrijdag 11 april) op de pagina Meningen en Opinie. Met dezelfde foto erbij, maar in een andere lay-out. Met de foto dit keer rechtsboven onder de kop.
Waar hij op reageerde, dat zou ik nog even melden. Ook de datums van die publicatie in de verschillende kranten waren afwijkend, in het DvhN stond het uitgebreide verhaal over 2 pagina's in de Weekendbijlage van zaterdag 22 maart. Ja, dat is kennelijk de straf wanneer je ooit niet alle kranten of bijlages leest, want ik had het gemist! Voorzien van niet minder dan vijf foto's uit drie voorstellingen. Onderwerp: het theatercircus, en geschreven door Eric Nederkoorn, redacteur cultuur (en meer, zoals hij zelf schrijft). Aanleiding vormde de voorstelling Le soir des monstres van Etienne Saglio die eind maart begin april in de Groningse schouwburg te zien zou zijn. Volgens Nederkoorn is de maker één van de exponenten van het zich steeds vernieuwende circus. (Wellicht dat een andere plaatsingsdatum in Friesland verband hield met de data dat de voorstelling daar te zien was. Ja, het ineenschuiven van redacties is geen sinecure!).
Waar Sander Balk met name (en helemaal terecht!) tegen in opstand komt is het begin en einde van het verhaal. Dat begint alsvolgt: 'Het circus van de geeuwende leeuwen met hun dappere dompteurs, van het halsbrekende trapezezwaaien en van de clownerie in een piste van zand en zaagsel loopt op zijn laatste benen.' Na die constatering en een dwarsstraat naar Cirque du Soleil gaat de schrijver verder met wat tegenwoordig in zijn ogen nog wel springlevend is en dat is het vernieuwende type circus in theaters, op festivals en soms zelfs in de open lucht. Ruime keus, aldus de schrijver, behalve bovengenoemde voorstelling komen binnenkort nog naar Groningen de Tanzcompagnie Oldenburg met Finale Grande vol dans en acrobatiek, The 7 Fingers (uit Canada, er was hier vorig jaar ook iets over te lezen) met Sequence 8, alsmede voorstellingen (verder ongenoemd welke) op festivals als Oerol (Terschelling), Noorderzon (Groningen) en Circo Circolo (Noord-Brabant). De foto's bij het verhaal zijn PR-foto's van de eerste drie genoemde voorstellingen.
En dan de finale van zijn betoog: 'De leeuw en zijn temmer zijn bijna weg, de romantiek heeft een nieuwe vorm gevonden.'
Daar kun je erg van mening over verschillen, want of al die soms halsbrekende theater- en festivalvoorstellingen wel zo romantisch zijn meen ik sterk te mogen betwijfelen!
Even terug naar die 'normale 'circuswereld. Daaraan wordt door hetzelfde Dagblad van het Noorden niet of nauwelijks aandacht besteed. Soms een plaatje met bijschrift als er ergens een 'echt' circus in de regio staat, maar een recensie: ho maar! En al helemaal niet door iemand van de cultuurredactie, stel je voor! De enige die zich daar ooit mee bezighield was good-old Jacques d'Ancona, al weer geruime tijd pensioengerechtigd, maar kennelijk niemand die in zijn voetsporen kan of wil treden en dus nog steeds opvallend actief. Hij is iemand die niet uitsluitend cultuur recenseert maar meer 'entertainment'. Het lichtere werk, zoals musicals en ja, bijvoorbeeld ook Cirque du Soleil en het Wintercircus in Carré. De laatste keer, echt de allerlaatste keer, dat ik in die krant (van zijn hand trouwens) een recensie van een ècht circus heb gelezen ging over Circus Renz International toen dat na een tournee in Denemarken enkele jaren geleden terugkeerde in Nederland en in de stad Groningen stond. Laat niet onverlet: het was een prima geschreven, uitgebreide en uitermate positieve beschrijving van dit circus. Daarna werd het stil, heel stil. Zo stil dat andere redacteuren en lezers van de krant wel eens konden zijn gaan denken dat het (normale) circus dood was! Of op sterven na.... Vandaar mogelijk ook die conclusie van Nederkoorn! Want wat er in Groningen ook kwam, zoals bijvoorbeeld tot tweemaal toe Belly Wien -waarvoor d'Ancona zelfs persoonlijk werd geïnviteerd (waar hij niet op inging)-, een echte recensie lazen we daarna helaas niet meer!
Nee, kennelijk is het 'gewone' circus, ondanks de recente erkenning als erfgoed, in de ogen van de redactie geen CULTUUR omdat het zich niet in een theater afspeelt. Niet elitair genoeg, zo kun je dat ook uitleggen..... Zoiets van: in de schouwburg (of op toneel) is het Kunst, in de tent zijn het maar kunstjes.....
Nogmaals hulde aan Sander voor zijn uitstekende, weldoordachte en gloedvolle reactie! Bravo en applaus!! Staande, uiteraard.....!
|